Het schijnt vandaag Blue Monday te zijn; de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens Wikipedia (en dan zal het wel zo zijn), is deze blauwe maandag ‘ontdekt’ door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Een in- en intrieste dag dus.

Als je het zelf al niet zo ervaart, dan zorgt de media er wel voor dat je je blue gaat voelen. RTL nieuws waarschuwde al twee dagen geleden dat de meest deprimerende dag eraan zat te komen in een artikel waarin ze meteen melding maakten van het grote aantal depressieve mensen in ons land. Website Nu.nl komt ook met een opwekkend artikel. Hierin staat dat we Blue Monday zelf in stand houden en jaarlijks zelfs doen verergeren. Ook dichter bij huis  merk dat ik dat de blauwe maandag leeft. Mijn Facebook- en Twittertijdlijn liepen vanochtend vol met posts over deze horror maandag. Gelukkig geeft het AD je nog een aantal tips om het allemaal wat minder blauw te zien: kruip onder de wol, realiseer je dat ongeacht dat je bankrekening leeg is door de dure decembermaand het bijna salaristijd is,  kook een lekkere maaltijd en bedenk dat ondanks dat de vakantie nog ver weg is je altijd plezier kunt hebben tijdens een weekendje weg. Dat laatste past dan misschien weer niet zo goed bij je lege bankrekening, maar ach, dat mag de pret niet drukken. En die gestrande voornemens? Denk eens aan alles wat je wèl bereikt hebt de eerste weken van januari.

Ik moet bekennen dat ik me, voorafgaand aan alle media aandacht,  niet eens gerealiseerd had dat het blauwe maandag was. Integendeel; ik was gisteravond ineens erg  blij geworden toen ik ontdekte dat mijn agenda voor vandaag maagdelijk wit was! Ik zat me al helemaal te verheugen op een dagje boek lezen, lekker naar buiten, beetje opruimen misschien als ik er zin in had… Maar nu ik weet dat het Blue Monday is, vraag ik me toch af of die lege pagina niet een onheilspellende boodschap met zich meedraagt. Geen afspraken betekent in mijn professie als zzp-er doorgaans geen opdrachten en dus geen geld! Geen geld is geen vakantie, geen nieuwe kleren, geen leuke uitjes. Komt dit wel goed? Had ik nu niet op zoek gemoeten naar opdrachten in plaats van op de bank te zitten met een boek, een kop cappuccino en een lekkere stroopwafel? Het blije gevoel maakt langzaam plaats voor een onrustige, wat deprimerende toestand. “Hou op hiermee”, probeer ik mijzelf nog stevig toe te spreken. “Dit ga je niet laten gebeuren”. Ik kijk naar mijn stroopwafel ; tja dat goede voornemen is inderdaad ook al gestrand…  Misschien kan ik het tij nog keren door lekker naar buiten te gaan.

Ik hijs me in een warme jas, doe mijn handschoenen aan en open de voordeur. Ik kijk naar de lucht: verdikkeme, blauw! Heel erg blauw zelfs. Stralend blauw! Maar hé, is niet juist dàt, en niet mijn opdrachtloze dag, de boodschap voor vandaag?

Dus: doei Blue Monday, voor mij is het gewoon maandag 18 januari; en ik heb een heerlijke dag vrij!