Ik ben meer dan mijn uitkering, mijn beperking en mijn financiële situatie
Budgettraining van Stichting Knip bracht Nathalie Sulman de inzichten die ze nodig had

Daar waar ze eerst zelf gebruiker was van de participatiewebshop (doemee.emmen.nl) van de gemeente Emmen, biedt ze haar diensten als lifecoach er nu aan. Nathalie Sulman, 37 jaar, moeder van een dochter en woonachtig in Emmen is trotse eigenaar van coachbedrijf Simplicity. Met haar onderneming begeleidt Nathalie mensen in het vinden of creëren van hun eigen (werk)geluk, passend bij hun huidige situatie. ‘Daarin kunnen fases zitten van ‘arbeidsklaar’ of misschien wel het starten vanuit een eigen bedrijf vanuit een uitkeringssituatie of huidige werkuitdaging’, vertelt de enthousiaste Emmense. Hoe Stichting Knip een rol speelde in de stappen die Nathalie zetten om tot dit punt te komen, vertelt ze graag.

‘Ik was al gedurende een langere tijd alleenstaande moeder. Door mijn beperking (Nathalie maakt gebruik van een rolstoel, red.) werd ik geconfronteerd met hoge zorgkosten bij een laag inkomen. Ik voelde me erg onbegrepen bij instanties en als ik eerlijk ben was ik eigenlijk gewoon aan het overleven’. Wat daarnaast speelde was een fenomeen waarmee meer mensen kampen: Nathalie was continu bezig anderen te helpen en vergat daarbij structureel zichzelf. ‘Het ervaren van financiële druk is zwaar en als je dan ook nog eens meer aan een ander denkt dan aan jezelf, kan er een moment komen dat je niet meer weet waar je het zoeken moet of waar jij zelf nu hulp van mag krijgen. Ik voelde me schuldig over mijn situatie en vulde het ene gat met het andere om het enigszins leefbaar voor mij en mijn kind te houden’.

GRATIS BUDGETTRAINING
Op dat moment ziet Nathalie een artikel over Stichting Knip voorbij komen. Ze besluit zich in te schrijven voor de gratis budgettraining. ‘In eerste instantie omdat ik dacht dat ik daar ook wel weer anderen mee zou kunnen helpen’, lacht ze. ‘Maar al snel bleek ik ook heel goed mijzelf hiermee te kunnen helpen’. Het kunnen delen van ervaringen met andere cursisten vond Nathalie erg fijn. ‘je krijgt de ruimte om te praten en rustig naar het overzicht te kijken. Je hebt een beeld van hoe je verder moet en wat of wie je nodig hebt aan hulp. Voor mij werd het bijvoorbeeld duidelijk waarom ik het financieel zo lastig had. Het grootste geschenk was dat ik oprecht voelde dat ik niet schuldig was aan mijn financiële positie!’

Hoewel Nathalie haar financiën best goed op orde heeft, geeft de budgettraining haar ook veel praktische inzichten. Zo leerde ze dat ze bijvoorbeeld -door haar inkomenspositie- recht had op bepaalde minimaregelingen van de gemeente. Nathalie kreeg een budget via doemee.emmen.nl (de voormalige participatiewebshop): inwoners met een laag inkomen ontvangen een bijdrage voor bijvoorbeeld sport, zwemles, kinderfeestje, cursus of training of de aanschaf van een pc. Dit krijgen zij in de vorm van een budget dat ze kunnen besteden in de webshop. Een cursus of training bij Nathalie van Simplicity ~ Coachen naar Kansen, behoort inmiddels ook tot het aanbod.

HET ZETTE AAN TOT MEER
‘Het heeft uiteindelijk nog wel wat voeten in aarde gehad om e.e.a. ook daadwerkelijk toegekend te krijgen, maar het is wél gelukt! Mede dankzij de hulp en ondersteuning van Stichting Knip. Zij hebben mij laten zien dat ik meer ben dan mijn uitkering, mijn beperking en mijn financiële situatie. Het effect van de budgettraining was dus uiteindelijk veel groter dan alleen de budgettraining. Het zette aan tot meer, zeg maar’.

SIMPLICITY
Inmiddels gaat het dus stukken beter met Nathalie. Ze volgde een coachopleiding en is in 2019 haar eigen onderneming gestart. ‘Met Simplicity hoop ik mensen hetzelfde inzicht te geven dat ik ook gehad heb: je verdient een plek in deze maatschappij om wie je bent en niet om wat je wel of niet kunt. Met goede zelfzorg en te investeren in jezelf help je niet alleen jezelf maar ook bijvoorbeeld je gezin. Ik ben zelf het levende bewijs. Het was niet makkelijk, maar wat als alles mogelijk is? Ik denk nog regelmatig aan die budgettraining in 2015; het is de sleutel geweest tot heel veel  moois dat ik nu ervaar’.

Wil je meer weten van Nathalie? Ze heeft een podcast gemaakt. ‘Word weer eigen baas’ is te beluisteren op Spotify en ITunes. Wil je meer weten over de budgettrainingen van Stichting Knip? Check de website, neem contact op via info@stichtingknip.nl of volg de stichting op social media: Facebook en Twitter  en  Instagram

Dit artikel is geschreven in opdracht van Stichting Knip