Het Dok Amsterdam
HET DOK AMSTERDAM; PREFAB IN OPTIMA FORMA
groot woningbouwproject bewijst de kracht van prefab bouwen
In Amsterdam verschijnen aan de TT Vasumweg drie imposante woontorens. De torens worden met elkaar verbonden door een ondergrondse parkeerkelder en gezamenlijke ‘plint’ waarin stallingen, bergingen en commerciële ruimtes opgenomen zijn. Het project heeft de naam ‘Het Dok’ meegekregen. De prefab elementen worden geproduceerd door het Brabantse bedrijf Bestcon. Cick Geers spreekt met Bart Houweling; projectleider en binnen de Bestse onderneming verantwoordelijk voor dit project.
Door Cick Geers
‘In de torens worden maar liefst 449 appartementen gerealiseerd, elk met een grootte variërend tussen de 50 en 106m2. 314 appartementen vallen in de vrije sector huurwoningen, de overige 135 woningen behoren tot het sociale huursegment. De woningen kennen een grote verscheidenheid aan woningtypen variërend van 50 tot 106 vierkante meter. Voor de toekomstige bewoners een fantastische plek om te wonen, aan de noordoever van het IJ. Een echte hotspot en überhippe plek. En voor Bestcon een geweldig project om aan mee te werken. We leveren de binnen-/kernwanden en onze Bestcon60 massieve voorgespannen vloeren’, begint Bart zijn verhaal.
UITDAGING IN PREFAB
Bart is duidelijk enthousiast over ‘Het Dok’. ‘Het project (ontwikkeld door COD Development Pioneers, Bouwinvest en uitgevoerd door Van Wijnen Weesp, red.) is het grootste dat we als Bestcon tot nu toe hebben uitgevoerd. Het kent vele uitdagingen, zoals het bijzondere ontwerp (van architect CIE Architecten, red.)’. Bart noemt de uitkragende gevel als voorbeeld. ‘De verspringingen van een meter zijn voor de architect een pennenstreek; voor ons echter een uitdaging om in prefab te maken. Het is gelukt om een ontwerp waarvan je op het oog denkt dat het moeilijk in prefab te realiseren is, toch stapelbaar uit te voeren. Hierdoor behoud je de kenmerkende snelheid van prefab bouwen en kunnen we in korte tijd met de torens de hoogte in’.
ALS EEN RAKET
Bart legt uit dat op dit moment de onderbouw is gerealiseerd door Van Wijnen. De parkeergarage is inmiddels een feit. Binnenkort volgt de plint; tot dat punt is vrijwel alles nog in het werk gestort. Daarna, vanaf de 5e bouwlaag, gaat het project volledig verder in prefab. ‘Daar waar de torens de onderbouw verlaten komt prefab het beste tot zijn recht. Je ziet dan dat er sprake is van repeterende plattegronden. Ideaal om dat in prefab uit te voeren. In september worden twee torenkranen op de plint geplaatst. Dan komen we zichtbaar in actie. We gaan straks echt als een raket omhoog! Onze samenwerkingspartner Hibex levert overigens de gevelelementen; ca 900 stuks grote sandwichelementen deels met steenstrips, deels met banden in sierbeton. Bestcon verzorgt ook hier de montage i.s.m. Gejamont’.
ALLES ONDER CONTROLE
Bart benadrukt dat dit project voorziet in een behoefte. ‘De torens bestaan uit (deels sociale) huurwoningen, daar is nu én in de toekomst grote behoefte aan. Door prefab te bouwen kan snel aan de vraag voldaan worden. Ik verwacht dat er op korte termijn meer van dit soort grote projecten gebouwd gaan worden.’ Bestcon deed recentelijk ervaring op bij een kleiner, maar soortgelijk woontoren project in Den Haag. ‘De Hoge Regentessse is een woontoren van 23 verdiepingen die even buiten van het Haagse centrum ligt. Een project dat op een zeer kleine bouwlocatie wordt gerealiseerd. Dit vraagt, net zoals in Amsterdam, veel van de bouwlogistiek; maar dat hebben we goed onder controle. Bij dat project werkten we, net zoals nu bij ‘Het Dok’, samen met afbouwpartner Xella. Ook weer een voorbeeld van een werk waarop we bouwsnelheid en alle andere voordelen van prefab kunnen laten zien’.
‘Het Dok’ mag dan voor Bestcon wel een uitzonderlijk project zijn in omvang; qua projectleiding is het voor Bart Houweling een project als alle andere. ‘Dit is precies waar prefab voor bedoeld is; wij zijn sterk in prefab en dus zijn we als geen ander geschikt om ‘Het Dok’ tot een succes te maken!’
Dit artikel is geschreven in opdracht van Bestcon en verschenen in Cobouw juni 2020