Is hoogbouwvloer de oplossing voor de woningbouw?
Inprebo over de nieuwe voorgespannen massieve plaatvloer

In het Overijsselse Nieuwleusen staat het kantoor van Inprebo. Sinds 2006 geven ze advies over én leveren ze prefab betonelementen en casco’s. Desgewenst inclusief engineering en montage. ‘kort gezegd: we zijn een bouwmanagementorganisatie voor alles wat prefab is’. Aan het woord is Ferdinand Flier, algemeen directeur van Inprebo. Het specialisme van Inprebo bevindt zich vooral op de woning- en utiliteitsbouw. Dé partij om mij te informeren over nieuw ontwikkelingen. Ik ga op zoek naar het antwoord op mijn vraag: wat doet een typische hoogbouwvloer in de woningbouw? Ik reis af naar Nieuwleusen en bezoek het kantoor van Inprebo aan de Rollecate.

Door Cick Geers

Ferdinand is direct en to the point. ‘Iedereen in de branche weet dat binnen de seriematige woningbouw de verdiepingsvloer een tijdvertragend en complicerend element kan zijn. Met het gebruik van de traditionele kanaalplaat of breedplaat  is natuurlijk niets mis, maar beide platen hebben toch wel wat nadelen. Een voorgespannen massieve plaatvloer, zoals de Bestcon MPV140 en MPV160, levert eigenlijk het beste van beide. Een soort hybride vloer, zeg maar’.

TOEGENOMEN VRAAG
‘Vanuit onze opdrachtgevers komt, los van de stijgende vraag naar prefab in het algemeen, ook steeds meer de vraag naar een goed werkende oplossing als het gaat om luchtdicht bouwen in combinatie met een volledige vrijheid in leidingwerk. Denk hierbij aan de toename in toepassing van installaties als warmtepompen en warmte terugwininstallaties. De Bestcon60-vloer die al gebruikt werd in de hoogbouw, is de afgelopen tijd door de producent (het Brabantse Bestcon, red.)  verder doorontwikkeld. Bestcon had eerder in een project van Vink Bouw die vloer met succes toegepast. Zij brachten vervolgens onlangs de MPV140 en de MPV160 vloer op de markt; massieve voorgespannen plaatvloeren die als uitstekend alternatief voor de traditionele kanaalplaat- of breedplaatvloer kunnen dienen’.  Ferdinand vertelt over de relatie tussen Bestcon en Inprebo: ‘Sinds de start van Inprebo werken we al samen met Bestcon. Er is inmiddels een nauwe band ontstaan. Hierdoor kunnen wij vaak als eerste mee met bijvoorbeeld zo’n ontwikkeling als de MPV140/160’.

ALLEEN MAAR VOORDELEN
Maar wat is nu precies dat unieke voordeel van die hybride vloer? Ferdinand lacht en somt dan achter elkaar de voordelen op: ‘De installateurs werken op een volledig vlakke vloer ontkoppeld van het ruwbouwproces; een vlakke vloer betekent ook geen tralieliggers of leidingsleuven. Dat is naast fraaier ook veiliger. De hijsvoorzieningen worden verdiept aangebracht. Er zijn diverse mogelijkheden met betrekking tot sparingen en instortvoorzieningen. Kopersopties kunnen in een veel later stadium meegenomen worden. De installatielaag is geen constructieve laag dus er bestaat volledige ontwerpvrijheid m.b.t. het leidingverloop. Omdat je de hele vloer kunt benutten, gebruik je als installateur minder materiaal én er is geen onderstempeling nodig. Dit geeft mogelijkheden voor een lichtere (goedkopere) systeemvloer op de begane grond. Geloof me, dat zijn echt de onderdelen waarop deze vloer punten scoort!’

Het succes van de vloer groeit inmiddels gestaag. Zo ligt er een aanvraag voor een project in 2021 waarbij enkele honderden woningen voorzien kunnen worden van de MPV140/160 vloeren. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze vloer letterlijk en figuurlijk een stevige positie als verdiepingsvloer gaat innemen binnen de seriematige woningbouw’, gaat Ferdinand Flier verder.

DE TOEKOMST VAN PREFAB
Als intermediair in de wereld van prefab merkt Ferdinand dat de vraag ‘prefab bouwen’ blijft groeien. ‘Inprebo groei en dat kan alleen wanneer de markt vertrouwen in deze manier van bouwen heeft en toekomst ziet in prefab. De huidige PFAS- cq. CO2-problematiek speelt hierbij uiteraard ook een rol. Prefab is vanuit dat oogpunt een prima keuze en alternatief.

HOGE KWALITEIT
Over de kwaliteit van de MPV140/160 vloer wil Ferdinand tot slot nog wel wat kwijt. ‘Hoe mooi en innovatief een oplossing ook is, de kwaliteit van het product staat voorop. Inprebo is partner voor haar opdrachtgevers, een bouwmanagementorganisatie die staat voor het advies én de producten die zij levert. Dat kunnen we alleen doen wanneer de producten van topkwaliteit zijn. De MPV140- en MPV160-vloer van Bestcon hebben die kwaliteit. Ze worden volledig gecertificeerd geproduceerd. Een product waar we niet alleen alle vertrouwen in hebben maar ook met volle overtuiging adviseren en leveren aan onze opdrachtgevers’.