Walter Vermeulen (Ter Steege): samen klimmen stimuleert innovatief bouwen

Ter Steege Bouw Vastgoed West heeft de productie van het hoogbouwskelet voor het nieuwe Van der Valk-hotel in Delft uitbesteed aan prefab betonspecialist Bestcon uit het Brabantse Best. Het project, dat medio 2022 opgeleverd zal gaan worden, is voor Ter Steege’s directeur Walter Vermeulen een voorbeeld van dat waar zijn bedrijf voor staat: het geloof in de samenwerking met gespecialiseerde partijen. Het hotel, dat volledig elektrisch en gasloos zal worden uitgevoerd, laat naast duurzaamheid en innovatie het beste zien uit de samenwerking tussen Ter Steege en Bestcon. Bij dergelijke intensieve trajecten is het belangrijk dat je als samenwerkende partners transparantie hoog in het vaandel hebt staan. De onderlinge communicatie is belangrijk; je moet niet alleen op elkaar kunnen vertrouwen maar ook van elkaar durven leren’.

Bij Walter Vermeulen zit ‘de bouw’ in zijn DNA ingebakken. Zijn vader was timmerman en, zoals de sympathieke directeur zelf zegt,  ‘werd de bouw hem met de paplepel ingegoten’. Vermeulen houdt van creëren, realiseren en ondernemen. Gedurende zijn carrière werkte hij in het vastgoed, was hij commercieel verantwoordelijk binnen Weboma en geeft hij sinds 2018 met veel plezier leiding aan Ter Steege Bouw Vastgoed West. ‘Het bedrijf bestaat nu 115 jaar, met de vierde generatie Ter Steege (Hans ter Steege, red.) aan het roer. De organisatie heeft de saamhorigheid en sfeer van een familiebedrijf met de klasse, visie en professionaliteit die je van een onderneming met een omvang als de onze mag verwachten’.

STEIGERLOOS
Tijdens zijn start bij Ter Steege Bouw in 2018 realiseerde Walter Vermeulen zijn eerste project in prefab beton. ’68 appartementen Rotterdam; een -in die tijdsgeest- bijzonder innovatief project dat volledig steigerloos gebouwd werd’, vertelt Walter. Het was ook zijn eerste kennismaking met Bestcon, die voor dit project het prefab betonnen casco en de prefab gevels leverde. ‘Daar is de basis gelegd voor het project dat nu voor ons ligt: het Van der Valk-hotel langs de A4 in Delft. Ook hier kiezen we weer voor prefab beton en voor Bestcon. Prefab beton is voor heel veel projecten een solide manier van bouwen. Het voldoet aan veel eisen die aan het bouwen van de toekomst gesteld worden. Samen met Bestcon hebben we na afloop van het project in Rotterdam de balans opgemaakt. Wat ging er goed en -daar zit ‘m de crux bij een goede samenwerking- waar had het beter gekund?’ Vermeulen legt uit dat het succes van een project valt of staat met de ambitie die bedrijven hebben om te willen blijven verbeteren en groeien. ‘Samen klimmen, noemen we dat bij Ter Steege Bouw’.

LESSONS LEARNED
‘Leren van elkaar, de lessons learned toepassen bij volgende projecten creëert een basis van vertrouwen en vormt het startpunt van een succesvol project’. Dan lacht Vermeulen en zegt hij: ‘Kijk, we weten allemaal ieder project, waar dan ook, altijd anders verloopt dan je hebt gepland. Er wordt vaak meer flexibiliteit verwacht dan je vooraf hebt besproken. Je moet dan op elkaar ingespeeld zijn om hier goed mee om te kunnen gaan. Juist de innovatieve projecten van nu, waarbij veel nieuwe technieken en methoden toegepast worden, vragen naast een strakke planning de flexibiliteit om hiervan te kunnen afwijken. Oók dat is innovatief bouwen in mijn optiek. En dat kun je alleen maar als je als samenwerkende partijen intensief met elkaar optrekt en open durft te zijn. Zoals we dat met Bestcon gedaan hebben en nu weer doen. Eerlijk aan tafel gaan zitten en open kaart: wat kunnen we leren van het project dat achter ons ligt. En dat gaat niet alleen op technisch niveau maar ook over zaken als het team en de communicatie. Wanneer je dat goed oppakt is de basis voor een volgende succesvolle samenwerking gelegd. Ik ben dan ook van mening dat dit helpt bij de uitdagingen waar de hele branche voor staat de komende tijd’.

TOEKOMST
Over de toekomst van bouwen in prefab beton is Vermeulen helder. ‘Prefab beton is gewoon een prima bouwmethode,  daar valt niet aan te tornen. Maar het gaat, mijns inziens, dus om méér dan de methode. Natuurlijk moet de bouwmethode  aansluiten bij de aard van het project, de wensen van de opdrachtgever en de beschikbaarheid. Maar, en dat wil ik benadrukken, uiteindelijk gaat het voor een heel groot deel om de samenwerking en het samenspel tussen bouwer en leverancier. Wanneer dat goed zit, is succes zo goed als gegarandeerd!’

Dit artikel is geschreven in opdracht van Bestcon voor Cobouw (juni 2021)