WOONTOREN 70 LUX ZOETERMEER: VOORBEELD VAN DUURZAAM BOUWEN IN PREFAB BETON
In het centrum van Zoetermeer wordt gebouwd aan een nieuwe woontoren met allure. Direct naast het bekende Stadshart verschijnt 70LUX; een appartementengebouw voorzien van A+++-label. Het gebouw bestaat uit 134 appartementen, een commerciële plint en een parkeergarage. De prefabbeton elementen van het project, van bouwer Staton Bouw, zijn geproduceerd en gemonteerd door Bestcon uit Best.
Arjan van der Spek is Werkvoorbereider bij Staton uit Werkendam en als zodanig betrokken bij het project. ‘Voor ons was 70LUX een uitdagend project. Voor het eerst bouwden we een hoge woontoren én voor het eerst ontwikkelden we die in prefabbeton. Eerlijk is eerlijk: dat was even schakelen’.
In een eerder stadium aan tafel
Projectleider Hans van der Burgt van Bestcon kan zich dat goed voorstellen. ‘Ik snap dat dit iets vraagt van een ontwikkelaar; je moet bij prefabbeton toch in een eerder stadium beslissingen nemen en keuzes maken. Vandaar dat we de klant altijd, en dus ook bij dit project, uitnodigen voor een fabrieksbezoek. Mogelijkheden én onmogelijkheden komen aan bod en we merken dat er dan veel dingen sneller duidelijk worden. Wij merken dat dit doorgaans resulteert in een goed engineeringstraject waarbij er begrip ontstaat voor elkaar. Dat heeft vervolgens weer tot resultaat dat er een goede opgave van instortvoorzieningen komt. Vaak is dat de basis van een goedlopend project. Met elkaar alles bespreken en vooral laten zien wat je van elkaar mag verwachten. Specifiek voor dit project hebben we toch wat bijzondere zaken in de productie neergelegd (IQlick systeem, meerzijdige Isokorf-verbindingen, bijzondere constructieve voegen, etc. Maar door de goede voorbereiding zijn er maar heel weinig vragen gekomen. Inmiddels zijn we nagenoeg gereed met de productie.’ Arjan: ‘We kregen tijdens het fabrieksbezoek een goed beeld van wat er allemaal kon binnen prefabbeton en waar de beperkingen lagen. Dat helpt bij de voorbereiding.’ ‘Bovendien creëer je dan alle kansen om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van prefabbeton’, vult Hans aan.
Extra laag toevoegen aan de duurzaamheidsvraag
Ontwikkelaar en producent zaten dus vroeg in het project rond de tafel. Arjan: ‘Onze opdrachtgever was een Duits Pensioenfonds. Zij hadden flinke duurzaamheidseisen aan de woontoren verbonden: een A+++ label. Dat hebben we kunnen realiseren door een goede gevelisolatie, het aanbrengen van een WKO-installatie en de toepassing van zonnepanelen. De opdrachtgever had overigens geen eisen voor wat betreft de bouwmethode. Wat we nu gezien hebben is dat we, door te kiezen voor prefabbeton, een extra ‘laag’ aan de duurzaamheidsvraag hebben kunnen toevoegen.’ Hans van der Burgt knikt. ‘Prefabbeton heeft vanwege de lagere faalkosten, beperkte transportbewegingen en snellere bouwtijd met minder handjes op de bouwplaats, sowieso in de basis al een duurzaam karakter’. ‘We zijn de voordelen door dit project echt zelf gaan zien’, aldus Arjan van der Spek.
BIM
Zoals aangegeven was het ontwikkelen in prefabbeton voor Staton ‘even wennen’. ‘De voorbereidingen startten al in de zomer van 2022. De meeste prefab onderdelen werden toen al in opdracht gegeven. De installateurs starten kort daarna met het uitwerken van de installaties zodat deze samen met het prefab in BIM konden worden uitgewerkt’. De samenwerking tussen Staton en Bestcon verliep ook op dit gebied soepeltjes. ‘Dan merk je toch echt wel dat je te maken hebt met een partij die een bak ervaring meebrengt’, vertelt Arjan over de samenwerking met Bestcon. Hij haalt nog even de aangestorte balkons aan. ‘Bestcon heeft hierin echt meegedacht zodat we de beste oplossing konden vinden voor deze uitdaging.’
Snel naar de oplevering
Ten tijde van het schrijven van dit artikel (medio maart 2024, red.) zijn de onderste lagen van het imposante gebouw gereed. ‘Deze lagen zijn wel in het werk gestort’, verduidelijkt Arjan van der Spek. ‘Vanaf begin april gaat het dan in rap tempo omhoog, want dan gaan we in prefab verder. Wanneer Bestcon gaat starten werken we snel naar de oplevering toe.’ ‘Absoluut’, gaat Hans door. ‘Bestcon monteert 1 verdiepingslaag per week en dat gaat hard.’ En dan lachend: ‘Maar ja, zo werkt dat nu eenmaal met prefabbeton!’ Arjan van der Spek knikt bevestigend. ‘Daar zijn we wel van overtuigd geraakt. En dat smaakt naar meer. We onderzoeken inmiddels niet voor niets de mogelijkheden van prefabbeton voor meer van onze hoogbouwprojecten.’
Dit artikel is geschreven in opdracht van Bestcon voor Cobouw (mei 2024)